Tijdens de eerste afspraak inventariseert de fysiotherapeut wat uw klachten zijn door middel van een vraaggesprek. Er wordt uitleg gegeven over de bekkenbodem, blaas en darmen. Wat is de functie van de bekkenbodem, waar zitten de spieren en wat is de relatie van deze spieren met uw klachten.
In een tweede afspraak zal een onderzoek plaatsvinden, in overleg met u kan dit een inwendig onderzoek van de bekkenbodem betekenen. Naar aanleiding van het onderzoek bespreekt de fysiotherapeut met u wat het behandelplan zal worden en zullen tips gegeven worden.
In de behandelingen die erop volgen zal de fysiotherapeut u persoonlijk advies geven over onder andere de ademhaling, houding en beweging, drinken, voeding en toiletgedrag. Er is aandacht voor uw buik, bekken en bekkenbodem. Het doel is bewustwording van het aan- en ontspannen van de bekkenbodem zodat u leert wanneer u (onnodig) perst of de bekkenbodemspieren teveel, dan wel te weinig, aanspant. De fysiotherapeut laat u hiervoor oefeningen doen waar u thuis ook mee aan de slag gaat.
U kunt meer informatie in de folder lezen.